top of page
Yusuf’a Yapılan İftira

“Kapıya koştular. Kadın, Yu­suf’un gömleğini arkasından yırttı. Kapının önünde kadının kocasıyla karşılaştılar. Kadın: “Eşine kötülük yapmak isteyen bir kimsenin ceza­sı, hapsedilmekten veya can yakıcı bir azaba uğratılmaktan başka ne olabilir? dedi.” (12/25)

Bu ayette tipik bir iftira olayıy­la karşı karşıyayız. Olayda biri ka­dın diğeri erkek iki şahıs vardır ve evde yalnızdırlar. Aziz’in karısı kendisini savunmaya başlamıştır. Yusuf (a)’a iftira ederek... Yusuf da kendini savunmaktadır:“Yusuf: “0 benimle olmak iste­di” dedi.” (12/26)

Her ikisinin de suçsuzluklarını iddia ettikleri bu durumda ne yap­mak gerekir? 0 halde olayın doğ­ruluğu hakkında karar vermek için şahit lazımdır. Görgü şahidi olmadığına göre, olayda suçlunun kim olduğuna karar vermek için anlatılanların veçhesinde delil ara­mak lazımdır. 0 halde, suçsuzlu­ğunu ispatlamak için Yusuf’un kaçtığına delil olması açısından gömleğinin arkadan yırtılmış ol­ması gerekir. Çünkü gömlek ön­den yırtılmış olsa kadın mütecaviz olamaz, erkek saldırmış kadın da kurtulmak için erkeğin gömleğini önden yırtmış olması gerekir.“Kadının ailesinden bir şahit: “Eğer gömleği önden yırtılmışsa kadın doğru söylüyor, erkek ya­lancıdır. Eğer gömleği arkadan yır­tılmışsa kadın yalan söylüyor, er­kek doğrudur” dedi. Adam gömle­ğin arkadan yırtıldığını görünce, dedi ki: “Bu sizin tuzaklarınızdan biri. Çünkü sizin tuzaklarınız pek yamandır.” (12/26-28)

Kıssanın bu bölümü

a- Kadın ile erkek arasındaki cinsi iletişimin başlangıcının her iki cinsin bir mekanda yalnız kal­malarıdır. Her iki cins hakkında yanlış anlaşılmaların, dedikodunun çıkmaması için ilk yapılacak işin birbirlerine mahrem olanların aynı mekanda yalnız bulunmamaları gerektiği bu olayla belirtilmektedir.

b- Aziz, karısının iddiasına inanmamıştır ki; karısının ailesin­den hakem isteyerek, olayın mu­hakeme edilmesini ve böylece ha­disenin doğrusunun açığa çıkarıl­masını istemektedir. Bu hususta muhakeme ve hakem olayına dik­kat çekilmektedir

c- Meydana gelen olaylarda hukuki olarak aranacak şeylerin başında delilin geldiği ve bunun önemi anlatılır.

d- Şahidin de hukuki olarak ge­rekliliğine ve önemine vurgulama yapılmaktadır Muhakemede şa­hitliğin önemli bir hukuki norm olduğunu, şahidin de adalet, dü­rüstlük gibi ilkelerle davranması, aleyhine bile olsa doğruyu beyan etmesi gerektiğine işaret edilmektedir.

Dedikodu

Aziz’in karısının, Yusuf’a yap­tığı iftiranın sonucunda Yusuf’un aklanması neticesi, Aziz ve karısı­nın olaya hakemlik yapan akraba­ları bu olayın kapanması,örtbas edilmesi cihetine giderler:“Yusuf! Sen bu işi kapat. Ka­dın! Sen de günahlarının bağışlanmasını dile. Çünkü hatalısın.”(12/29)

Ancak olayın örtbas edilme is­teğine rağmen dedikodu sayesin­de Mısır’ın bütün sosyetesi, Aziz’in karısının “zinaya meylet­me” hadisesini işitir. Sosyetenin işi, birbirlerinin yaptıkları iyi veya kötü işleri sakız gibi çiğnemek ol­duğuna göre artık bu dedikodunun önünün kesilmesi mümkün değildir.“Şehirdeki kadınlar: “Vezirin karısı kölesiyle olmak istemiş. Ka­dın onun aşkından deliye dönmüş. Biz onu apaçık şaşkınlık içinde gö­rüyoruz.” dediler.”(12/30)

 

Tek çarenin olayı açıklamak ol­duğunu gören vezirin karısı, Mısır sosyetesini oluşturan “ileri gelen”lerin kadınlarına bir davet yaparak evin­de toplar.“Kadın onların dedikodularını duyunca onları evine çağırdı. On­lara koltuklar hazırladı ve her biri­ne birer bıçak verdi. Yusuf’a “Yan­larına çık” dedi. Kadınlar onu görünce şaşkınlıktan ellerini kestiler ve “Allah’ı tenzih ederiz. Bu insan değil, olsa olsa çok güzel bir me­lektir” dediler. Kadın: “İşte beni kınadığınız kimse. Ben onunla ol­mak istedim, fakat o iffetli kalmak istedi. Eğer isteğimi yerine getir­mezse, hapse atılacak ve zelilola­cak” dedi. ”(12/31)

Aziz’in karısının, Yusuf (a) ve kendisinin hakkında sosyetenin yaptığı dedikoduyu kendisince haklı bir mecraya çekmek için yaptığı mizansen de önemli bir nokta gündeme gelmektedir.

Sosyetenin kadınlarının, Yusuf (a)’u görünce ellerini kesip, Yu­suf’un güzelliği karşısında şaşır­malarını Aziz’in karısı, kendi işle­miş olduğu “zinaya meyletme” fi­ilinin haklılığı olarak sunmaya ça­lışmaktadır. Dolayısıyla sosyetenin hanımları Aziz’in hanımının haklı olduğunu teslim ediyorlar ki; Aziz’in karısı şöyle diyor:“Eğer isteğimi yerine getirmez­se, hapse atılacak ve zelilolacak” dedi.”(12/32)

bottom of page